Translate

divendres, 25 de maig del 2012

Basília / Rumors / 1/10





Als carrers, als terrats, a les façanes dels grans edificis, a les cruïlles dels carrers principals i de les avingudes, hi ha instal·lades unes grans turbines extractores de records. Al seu voltant, la grisor de la ciutat és encara més espessa, com si els motors que fan girar les astes produïssin vapor de fum negre. Al seu voltant, sempre fa fred.

La gent no recorda pràcticament res, però de tant en tant senten unes sotragades molt fortes que els immobilitzen i una riuada d’imatges acolorides els vénen a la memòria. Tot plegat dura només unes centèsimes de segon, però durant aquest temps les imatges són tan intenses i reals que és difícil sobreposar-s’hi. Les persones que pateixen aquests atacs estan obligades a anar al metge, perquè les sotragades i la revinguda dels records són els primers símptomes de la malatia de la son: els que la contreuen comencen a dormir més hores del compte i van oblidant les obligacions i els deures fins que acaben dormint les vint-i-quatre hores del dia, sense preocupar-se de cap altra cosa, i quan fa molts dies que dormen de sobte es desvetllen i durant una estona recuperen unes engrunes de lucidesa per buscar un recer segur i definitiu: una vorera tranquil·la, una arcada sota un pont, un banc del passeig..., els escenaris de la son són diversos i puntegen la ciutat amb figures oblidades d’elles mateixes que respiren en silenci, amb el rostre girat cap endins, que poc a poc es van desfent en la pols que arrossega el vent.

Hi ha qui diu que la malaltia de la son la provoquen els metges, que quan les persones que han patit sotragades de records arriben als consultoris els injecten un líquid de color rosa. Les autoritats ho neguen. Les autoritats i els metges asseguren que les sotragades són retalls de somnis que no han estat processats correctament pel subsconscient i que s’han d’extirpar perquè en un món on tot és gris poden ser perillosos. Però justament perquè el món és gris la gent necessita els records per sobreviure. I justament perquè el món és gris les autoritats necessiten els records per extreure’n els colors i alimentar les màquines que omplen la panxa de la ciutat.

Els rumors que alimenten les clavegueres de la ciutat porten també testimonis i relats de moltes altres coses. Tot plegat alimenta la por i encapota el cel amb pinzellades encara més gruixudes de gris que poc a poc es dipositen al voltant dels embornals i les tapes de registre dels carrers per on, ja fa anys, es va escolar la història.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada