Translate

dimecres, 2 de maig del 2012

Tobies Ot / El primer / 2/1


Ja no podia més. Des que havia posat els peus al carrer de bon matí que havia hagut de contenir el dolor i fer veure que no passava res, que aquell caminar pausat era només una barreja de son i cansament. Però la veritat era que no podia posar el peu pla sobre la sola de les sabates i encara menys suportar el pes del cos sobre les puntes dels dits perquè els dits dels peus no li cabien a les sabates. I no li cabien perquè els dits dels peus s’havien convertit en apèndixs inestables que li creixien els uns sobre els altres en un desordre complet, com les excrescències punxegudes dels cactus.

Ho havia ocultat en la darrera revisió mèdica de la comunitat de veïns i en la revisió mèdica no programada que s’havia fet per sorpresa a la fàbrica. Però només havia estat un cop de sort. Perquè coses com aquella no es podien amagar, i Tobies Ot, com tota la resta de ciutadans i ciutadanes de Basília, ho sabia prou bé. Però Tobies Ot, com la resta de ciutadans i ciutadanes de Basília, tenia por dels metges, i la por li feia tenir secrets[1].

Va seure a la butaca de la saleta d’estar, es va treure les sabates i els mitjons i es va examinar els peus amb atenció: al peu dret li havien sortit dos dits nous, dos dits que al matí no hi eren, i dels que sí que hi eren un havia començat a assecar-se i un altre s’havia inflat perquè un dels dits nous, dels que havien brostat durant el dia, s’havia entossudit a enramar-se just a sota del dit més vell. Va examinar el peu esquerre: al lloc exacte on hi hauria hagut d’haver el dit del mig hi havia tres dits amuntegats un sobre l’altre que intentaven avançar en direccions oposades. En total, set parells de dits repartits entre els dos peus.

Ranquejant, va anar fins al lavabo i va omplir una palangana amb aigua tèbia. Hi va afegir un grapat de sal i hi va posar els peus, primer un i després l’altre, i va esperar que l’escalfor amansís aquella troca de dits degenerats. Va deixar que la fredor de la llum blanca del fluorescent de sobre el mirall li calmés les idees i es va tornar a mirar els peus. Va actualitzar el recompte dels apèndixs i es va eixugar els peus amb la tovallola blanca.

A la nevera quedava encara un dels túpers de la Sara Mö amb arròs bullit i unes miques de pollastre. S’ho va menjar sense escalfar, estirat a la butaca, davant del televisor. A través de la finestra li arribava de tant en tant el reflex esvaït dels fars d’un cotxe de control que creuava el carrer i la remor llunyana de les grans turbines xucladores. De l’altra banda de la paret, la que comunicava la seva saleta amb la saleta del pis veí, la del pis de la Sara Mö, li arribava la suau vibració d’un aparell elèctric.

Va mastegar a poc a poc la darrera forquillada del sopar i quan va estar llest es va estar una estona en silenci amb el túper buit a la falda. Li feia peresa haver-se d’aixecar i es va arrepapar a la butaca, disposat a adormir-se allí mateix. Però només tancar els ulls la son li va fugir del cap. Des del fons de la seva consciència una veueta li recordava que no es podia deixar anar d’aquella manera, que era un home de principis, un home disciplinat i obedient, i que s’havia d’aixecar i fer les coses ben fetes. Perquè d’ulls n’hi havia a milers, amagats en la fosca més fosca i en el silenci més absolut, i calia anar amb molt de compte.

Amb l’eco d’aquelles paraules, es va aixecar de la butaca, va deixar el túper sobre la taula i va anar fins a l’habitació. El despertador estava a punt per sonar l’endemà a l’hora exacta i els peus no li feien tant de mal. La son li tornava a pesar sobre les parpelles i es va tapar amb llençol i cobrellit. Tenia mal de panxa.


 [1] Després dels Fets, les autoritats mèdiques havien estat taxatives: calia informar els agents de l’ordre i el personal sanitari de qualsevol canvi que afectés els cossos de les persones. Les autoritats explicaven que corrien malalties noves, virus no identificats i mutacions d’agents infecciosos d’efectes desconeguts, i que qualsevol negligència podia obrir les portes del contagi i de les pandèmies; per això calia actuar de pressa i amb contundència. Però la gent, que ho entenia, sentia per sobre de totes les malalties possibles la malaltia de la por: la que s’havia començat a estendre des que els primers que havien anat als consultoris mèdics a informar que no es trobaven bé havien desparegut, internats, segons deien, en clíniques especials que ningú sabia on eren, on les autoritats deien que s’anaven recuperant satisfactòriament però on no els podia visitar ningú.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada